Nostalgie Groningen – Leek – Peize – Paterswolde – Groningen

Zaterdag 20 juni 2015, de rest van het gezin had het idee opgevat om bij Stefan in Groningen te gaan shoppen. Nu ben ik niet zo’n shopper, geef mij maar een webshop, nooit rijen voor de kassa 😉 Maar Margriet had een goed idee, ik zou mijn fiets mee kunnen nemen. Geleidelijk aan werd het idee bij mij geboren om eens te gaan fietsen in het gebied wat ik in de periode 1977-1982 dagelijks doorkruiste op weg naar de MTS en later de HTS, beide in de stad Groningen. Vanaf Leek naar de MTS was 16 km en later naar de HTS 20 km enkele reis. Hoogtepunt destijds was de sneeuw en ijzelwinter van 1979, alle dagen gefietst toen, totdat in februari 1979 een deel van de route lag ingesneeuwd met sneeuwduinen van 2 meter.

Stefan woont ongeveer 200-300 meter vanaf mijn oude MTS in de Zeeheldenbuurt, dus ik kon de route gelijk oppakken richting Leek. Bij Hoogkerk was wel het een en ander veranderd in 35 jaar tijd. De wegen zijn wel veel veiliger geworden voor fietsers met fietsstroken en smallere stroken voor de automobilist; een goede zaak. Na Hoogkerk komt eerst Vierverlaten en daarna De Poffert, een dorp met ongeveer 10 huizen en boerderijen, wat vroeger ook nog eens in 3 gemeenten lag, maar door de gemeentelijke herindeling is er nu één grote gemeente ontstaan.

Na De Poffert, pak ik in Lettelbert het fietspad richting de noordzijde van het Leekstermeer, om vandaar naar het mooie kerkje in Midwolde te fietsen. Dit was een iets ander traject dan mijn route 35 jaar geleden, maar qua natuur wel mooier. Inmiddels begon vanuit het noorden de bewolking van tijd tot tijd lekker open te breken. Ik kom al een beetje in vakantiestemming.

Nu ook de zuidzijde van het Leekstermeer bezoeken. Via Landgoed Nienoord is een doorsteek snel gemaakt. Bij het Leekstermeer aangekomen zijn er mooie vergezichten richting de stad Groningen, hemelsbreed zo’n 10-11 km.

Het vervolg van de route rijd ik via Peize en Paterswolde terug naar de stad Groningen. Ik kom nu op paden waar ik nog nooit ben geweest. Op diverse plekken is ben ook bezig om weer meer terrein terug te geven aan de natuur. Het moet een opvangbekken worden voor overtollig regenwater wat moet worden afgevoerd naar de Waddenzee. Geleidelijk aan begin ik honger te krijgen. In Groningen de Jumbo op het Overwinningsplein maar even bezocht, hier is trouwens ook het één en ander veranderd. Het eindpunt van de tocht wordt de voet van de Martinitoren op de Grote Markt, waar ik Stefan maar even bel om af te spreken. Een mooie tocht met 52 km.