Dieren – Kleve (D) – Dieren

Zaterdag 22 april 2023. Hoog nodig tijd om de fiets weer te pakken voor een grote tocht. Tot nu toe was dit nog niet gelukt dit jaar, want het valt allemaal een beetje tegen dit voorjaar. Dat komt waarschijnlijk ook omdat we de laatste jaren een beetje verwend zijn. Veel mensen klagen over de koude aprilmaand, maar een paar decennia terug was dit gewoon een iets te warme aprilmaand. Dat geeft ook mooi aan hoe ver april al is opgewarmd vergeleken met vroeger. Global warming en de oorzaak blijft een lastig thema voor een aantal mensen, maar de wetenschappers bij Shell hebben hier midden jaren 80 al voor gewaarschuwd. Het rapport hierover kun je gewoon downloaden.

Ik had een mooie tocht in gedachten naar Kleve in Duitsland, je komt dan toch een beetje in vakantiestemming. Omdat ik wel vaker naar Kleve ben gefietst heb ik ook geen track in de GPS gezet. Vandaag fietsen we onder het motto we zien wel. Of het helemaal gaat lukken hangt ook een beetje van het weer af. Vanuit het zuidwesten nadert weer een gebied met buiige regen, maar volgens de verwachtingen zijn we hier pas in de loop van de middag aan de beurt. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Ik hou er in mijn achterhoofd wel rekening mee dat het slot wel eens in het water kan vallen, maar dan ben ik toch onderweg naar huis.


Dus vroeg vertrekken vanochtend, om 8 uur zat ik al op de fiets. Het was bewolkt met wat grondmist. Via Doesburg naar Zevenaar brak de zon allengs meer door en de zuidoostenwind die ik heen tegen heb stelt niet veel voor. Via het rivieren gebied gaat het over mooie wegen en paden naar het fiets- en voetveer bij Millingen aan de Rijn. Na de oversteek over de Rijn fiets je in een paar minuten Duitsland in. Eerste point of interest was de oude spoorbrug bij Griethausen. Een hele verzameling roest, maar het is toch een mooi stukje historie in het landschap. Vanaf deze oude brug volg je een fietspad naar Kleve wat over de oude spoorbaan loopt.

Kleve is een mooie kleine stad met het nodige hoogteverschil en een mooie burcht op het hoge deel. Daar ligt ook een klein park om even te lunchen. Daarna rond gekeken in de oude binnenstad en nog een paar boekwinkels bezocht. Ik had er inmiddels al zo’n 50 km opzitten. De terugrit ging langs een kanaal vanaf Kleve naar Brienen en dan weer terug over het fietspad langs een oude zijtak van de Rijn naar de veerboot. Inmiddels begon de bewolking nu ook flink toe te nemen vanuit het zuidwesten. Het kan nog wel eens een spannend verhaal worden. De veerboot is altijd wel even onderweg, dus voordat je aan de overkant bent kan er in de atmosfeer al weer van alles gebeurd zijn. Maar de wind die inmiddels wel wat is aangetrokken geeft mij een extra duw in de rug.

De terugrit aan de noordzijde van de Rijn gaat via Pannerden en Groesbeek naar Duiven en dan bij Giesbeek de IJssel weer over met een andere veerboot. Af en toe voel ik wel een paar spatjes, maar dat mag geen naam hebben. Als ik thuis kom kan ik terug kijken op een mooie eerste tocht dit jaar van 100 km.