2022 Traject Dieren – Amsterdam – De Panne

Een kort overzicht van de hele route staat hier.

Etappe 1, maandag 8 augustus 2022, Dieren – Ugchelen – Putten – Almere – Amsterdam

De kop is eraf, en ook wel stevig. De eerste dag probeer ik mij altijd wat in te houden, maar ik wilde vandaag toch uitkomen bij Amsterdam. 80% van de route heb ik vorige week al een keer midden in de nacht gefietst, maar dan van Amsterdam naar Dieren. Dat ging best goed, maar de dag erna naar het werk was een iets minder groot succes … Dus het was mooi om vandaag alles nog eens bij daglicht te zien. De boulevard bij een jachthaven aan het Gooimeer bijvoorbeeld heb ik vorige week totaal gemist. Ik heb mij fiets maar bij die jachten op de foto gezet als achtergrond. Ook het Muiderslot was nu mooi te zien als je van het oosten komt aan fietsen. Met de ‘stadscamping’ Camping Zeeburg heb ik een gok genomen, met de reviews durfde ik het wel aan. Qua kilometers ligt hij perfect. Het is tot nu toe een goede gok, je weet niet wat er vannacht nog gaat gebeuren. Ik was er vanmiddag mooi op tijd om 15:10 in 7 uur met een volgepakte fiets en in Flevoland nog een beste noordwestenwind, schuin tegen. Morgen is het plan om dwars door Amsterdam te gaan en in Hoek van Holland uit te komen.

Etappe 2, dinsdag 9 augustus 2022, Amsterdam – Leiden – Den Haag – Hoek van Holland

Vannacht heb ik ontzettend goed geslapen op de stadscamping. Waarschijnlijk zijn jongeren uit het buitenland iets rustiger. Met de fiets in de spits door hartje Amsterdam was een leuke attractie. Ik viel misschien een beetje uit de toon  tussen de pakken en mantelpakjes, maar dat mocht de pret niet drukken. Je moet wel gewoon mee met de flow. Je strikt aan de verkeersregels houden is er levensgevaarlijk. Je moet de regels meer als adviezen zien. Ik ben ook door het Vondelpark gekomen en ook bij Amstelveen had de Komoot app een mooie route gepresenteerd. In Ruisenhout heb ik mijn tweede ontbijt gekocht bij de Coop: 500 gram Griekse yoghurt met muesli en een banaan. Het geheel lekker langs het water opgegeten. De route door het groene hart was prachtig. Vervolgens door Leiden en daarna dwars door Den Haag, dat laatste was redelijk vermoeiend; Amsterdam fietste lekkerder, maar waarschijnlijk was ik toen wat fitter. Daarna kwam ik bij zee en de laatste 10 km ging met de wind vol in de zeilen met een rotgang naar Hoek van Holland. Ik sta op de camping waar ik vorige maand met Margriet ook ben geweest. Minpuntje was toen het sanitair, maar ik ben inmiddels resistent. In de avond ben ik nog even naar zee geweest, daar kan ik goed zitten om dit verhaaltje te typen. Morgen op naar Vlissingen. Het internet is hier wat traag, dus niet meer foto’s.

Etappe 3, woensdag 10 augustus 2022, Hoek van Holland – Maasvlakte 2 – Ouddorp – Oosterscheldekering – Veere – West Souburg

89 km fietsen en 13 km varen.

Eerst met de veerboot de Nieuwe Waterweg en de Maasvlakte over. Dus voor ik goed en wel echt aan het fietsen was, was het al 10 uur. Nog wel even met een oude Hagenees staan praten toen we op de boot moesten wachten, die ging een rondje van 80 km fietsen. Daarna de Zuid-Hollandse eilanden over, gevolgd door de Zeeuwse. Weetje: Goeree-Overflakkee hoort bij Zuid-Holland, dit kan soms een gevoelig puntje zijn. Bij de Brouwersdam was het resultaat te zien van de duinbrand gisteren. De passage van de Oosterscheldekering was ook prachtig, vooral met de wind in de rug. Maar goed dat ik geen e-bike heb, want ik had dan vaak ruzie gehad met de snelheidsbegrenzing. Van Kamperland naar Veere heb ik ook nog een veerboot gehad. Ik viel een beetje uit de toon met mijn bagage, want de andere passagiers waren dagjes mensen op de fiets. Mijn fiets met bagage mocht vanwege de ruimte naast de stuurhut beneden staan, de rest stond op het bovendek. Bij het verlaten van de boot wenste de stuurman mij veel succes met het vinden van een huis.

Ik sta nu op een minicamping bij een boerderij. De plaats heet hier Souburg geloof ik, maar het is min of meer geannexeerd door Vlissingen. Wel een leuke camping, samen gegeten met de buurman die 2 maanden in Frankrijk heeft gefietst en morgen naar huis gaat. Ook nog een Belg gesproken, onderweg van Brussel naar Kassel diep in Duitsland. Dat is weer het leuke van deze camping. Ander pluspunt is dat ze een koelkast hebben, dan hoef ik mijn yoghurt voor morgen vroeg niet te bewaren in een pan koud water. Morgen, de laatste etappe al weer voor dit jaar door (Zeeuws) Vlaanderen tot aan de Franse grens.

Etappe 4, donderdag 11 augustus 2022, West Souburg – Vlissingen – Sluis – Brugge (B) – Nieuwpoort (B) – de Panne (B)

105 km fietsen, 6 km varen.

Vanochtend eerst nog ontbeten met de buurman. Hij fietst vandaag terug naar Alblasserdam. Het begon met de overtocht over de Westerschelde, daarna kwam ik voor het eerst in mijn leven Zeeuws Vlaanderen. Op de boot kreeg ik alvast van een medepassagier een intro over Zeeuws Vlaanderen. Ik was NL nog niet uit, of een Française vroeg mij de weg met een knooppuntenkaart. Zij sprak net zoveel Engels als ik Frans, maar we zijn er uit gekomen. In Brugge zat ik rond het middaguur en heb daar weer even 500 gram volle Franse kwark met muesli gegeten op een bankje in de schaduw. Op het andere bankje kwam een Belgisch stel van ongeveer mijn leeftijd en we raakten aan de praat. Gij komt zeker van boven de rivieren, zei ze op een gegeven moment. De vrouw was door haar werk overspannen geraakt. Veel zaken die in NL spelen hoorde ik daar ook. In België gingen hele stukken over jaagpaden langs kanalen. Dat was geweldig fietsen, je hebt er geen autoverkeer en een mooi asfalt pad. Naarmate de middag vorderde begon de temperatuur ongenadig toe te slaan. Het riep bij mij herinneringen op aan de trajecten naar Berlin tijdens de hittegolven in augustus 2018 en 2020. In 2019 ben ik de dans toen net ontsprongen. Ik heb een pak Snickers in de tas zitten, ik zal hier niet beschrijven waar het op lijkt als je die gesmolten zooi uit de verpakking haalt. Ik ben ook nog door Nieuwpoort gekomen, je weet wel van die slag. Ik zit nu op een camping in De Panne net voor de Franse grens. Omdat ik morgen vroeg weer vertrek naar huis, hoef ik maar 10 euro te betalen in plaats van 20 euro! ’s Avonds ben ik nog even naar zee geweest.

Dit was de laatste etappe voor dit jaar deel 1 van Dieren – Amsterdam – London op de fiets zit erop. Nog een zo’n 250 km te gaan. Volgend jaar ga ik verder bij leven en welzijn.

De terugreis, vrijdag 12 augustus 2022

Vanmiddag om 3 uur was Ik weer veilig thuis met dank aan de Belgische Spoorwegen en de NS. Ik hoefde maar 2 keer over te stappen; in Antwerpen en in Roosendaal. Tot aan Gent zat ik in het fietsen compartiment met een jonge vrouw die aan bike packing deed en onder andere mee had gedaan aan London-Edinburgh-London. En dan ook nog op de fiets vanuit Osnabruck komen. Wat een verhalen.

Vanavond lekker met Margriet uit eten geweest. De stuurman bij Veere hoeft zich geen zorgen meer te maken, ik heb een huis gevonden.