Fietsen in februarizomer 2019

De winter was deze maand weer helemaal van het padje en dan begint het weer te kriebelen om de fiets te pakken. Mooi om weer toe te werken naar het vervolg van de meerdaagse fietstocht in de komende zomer richting Berlin. Bovendien een mooie gelegenheid om de kop flink leeg te fietsen, want dat is wel nodig deze maanden.

De ouverture ging dit jaar op zondag 17 februari richting Doetinchem in de vroege ochtend. Eerst naar de IJsselbrug bij Doesburg. Hier had ik nog een geschikte foto nodig van de brug over de IJssel voor mijn bijles website. Als metafoor gebruik ik o.a. foto’s van bruggen om de overkant te bereiken. Dat is toch het doel van mijn bijles activiteiten, mensen naar de overkant helpen. De foto vergde wel wat improvisatie, want ik heb ooit 11 jaar geleden een foto hier geschoten die niet helemaal aan mijn eisen voldeed. Helaas kon ik nu niet op dezelfde locatie komen want deze was afgezet.

De route ging verder via het mooie Hessenpad naar Doetinchem. Dit is een mooie route langs een zandweg, waarbij je het idee hebt dat je decennia’s terug geworpen wordt in de tijd. In Doetinchem loopt een mooie route langs de westkant door de natuur richting de Oude IJssel. Je moet op het einde alleen over een industrieterrein om weer in de natuur terug te komen. Daarna heb je weer een mooie route grotendeels vrijliggend langs de Oude IJssel richting Doesburg. Met 48 km was het een mooi begin dit jaar. Het voordeel van ’s ochtends heel vroeg fietsen is dat je weinig last hebt van auto’s en dus ook de verkeersregels wat ruimer kunt interpreteren.

De volgende dag, maandag 18 februari, was het weer raak. Dit maal ging de tocht van Dieren naar Zwolle over de westelijke IJsseloever. De afgelopen jaren is hier flink gewerkt aan het project ruimte voor de rivier. Dit levert in ieder geval een aantal mooie fietsroutes op, zolang de rivier niet al te hoog komt te staan 😉 Onderweg kwam ik een bord tegen welke herinnerde aan de hoge waterstanden op 1 februari 1995. Onvoorstelbaar hoeveel water er toen heeft gestaan. Via de oude IJsselbrug ben ik Zwolle in gefietst en na 76 km de trein weer terug genomen naar Dieren.

De derde en laatste tocht was op zondagochtend 24 februari. Het mag dan overdag zomers aandoen met temperaturen richting de 18 graden, in de nachten vriest het nog net. Deze zondagochtend was echt vroeg en koud, ik zat voor 7 uur al op de fiets en had besloten de tocht van een week tevoren nogmaals te fietsen maar dan achterstevoren/andersom. Het voordeel was dat ik nu een mooie zonsopkomst op mijn vizier kreeg langs de Oude IJssel richting Doetinchem. Voordat de zon opkwam kreeg ik eest nog een mooie zicht op 2 heldere dwaalsterren aan de oostelijke hemel, het waren de planeten Venus en Jupiter. Terug weer over het Hessenpad en om 9:15 was ik weer thuis met behoorlijk koude tenen in de schoenen 😉