Februariwintertje 2021

Winterse taferelen en hoog water op de IJssel in en rond Dieren.
De ouverture

In januari was het al vaak stuivertje wisselen tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden. Op 31 januari postte ik het volgende bericht op mijn Facebook: “Hevige gevechten de afgelopen week tussen de warme lucht in het zuiden en de koude lucht in het noorden. In de bergen in het zuiden ging de vorstgrens flink omhoog. Resultaat van alle neerslag en de smeltende sneeuw is dat grote watermassa’s op transport worden gezet richting de lage landen. Bij de IJssel in Dieren is het eerste resultaat al zichtbaar. Gelijk even genoten van een mooie zonsopkomst. Het was wel stervenskoud, maar dan heb je ook wat.”

De eerste februari week

Het werd duidelijk dat er een vorstperiode aan zat te komen. Onderwijl steeg het water op de IJssel dagelijks door. Op zaterdag 6 februari was het tijd om de buitenkraan af te sluiten en een aantal planten te beschermen. Het was een waterkoude dag met temperaturen net boven nul. In de loop van de avond begon de eerste sneeuw te vallen.

Zondag 7 februari 2021

Vanmorgen vroeg een uurtje wezen lopen door de ongerepte sneeuw(duinen) en wat sfeerplaatjes geschoten. In de Lagestraat vlak bij het veer lagen mooie duinen. De kou viel mij nog reuze mee, ik heb nog steeds mijn Groenlandse zomerjas uit 2017 aan, daar komt geen wind doorheen. ’s Middags nog een keer wezen lopen, samen met Margriet de code rood wandeling gelopen, 5 km door het bos naar Ellecom en in Dieren nog even langs de (het) IJssel(meer). Het bleef verder de hele dag door sneeuwen met zeer veel wind. Overal verschenen mooie sneeuwwallen. De gemiddelde sneeuwhoogte was toch gauw 15 cm schatte ik.

Maandag 8 en dinsdag 9 februari 2021

Fietsen naar het werk was geen optie deze dagen, het werden 2 loop-naar-je-werk-dagen. Maandagochtend lag het kwik op ongeveer 13 graden onder nul met nog steeds genoeg wind. Van tijd tot tijd sneeuwde het nog steeds licht door. In de middagpauze heb ik een stuk heen en weer langs het Apeldoornskanaal gelopen. Ik ging er door de ongerepte, of inmiddels weer dicht gesneeuwde, sneeuwduinen heen. Ik kwam slechts een enkele andere lunchwandelaar tegen. Dinsdag begon het wat rustiger te worden maar de zon liet zich nog niet zien, ’s nachts weer ronde de -10. Tussen de middag de grote lunchronde gelopen. Net buiten Spankeren op de Kerkweg lagen grote sneeuwwallen langs de weg.

Woensdag t/m vrijdag

De bewolking begon grotendeels plaats te maken voor de zon. In de nachten begon het streng te vriezen met minima tussen de -10 en -13. Het duurde dan ook niet lang of de eerste schaatsers waren te zien op het Apeldoorns kanaal. De wegen en fietspaden waren ook weer goed begaanbaar om weer per fiets naar het werk in Spankeren te gaan. Voordeel van het heldere weer was dat je ’s avonds weer kon genieten van de heldere sterrenluchten met de mooie karakteristieke ‘wintersterren’.

Zaterdag 13 februari 2021

Een dag om in te lijsten; vriezend winterweer met de hele dag zon. Margriet en ik hebben ’s middags een mooi winterwandeling gemaakt van 10 km. Vanaf ons huis richting de Carolinaberg en zo door de bossen langs de zuidwest kant van Dieren. Via een doorsteek over het Nachtegaalpad naar het Apeldoorns kanaal. Hier was een waar schaatsfestijn gaande ondanks de corona epidemie. We hadden onze eigen ‘koek en zopie’ bij ons en hebben dat op een bankje langs het kanaal opgedronken, voordat we het laatste stuk naar huis hebben gelopen.

Het einde

Maandag 15 februari kwam de dooi en een week later was het voorjaar en op zondag 21 februari reed ik mijn eerste fietstocht in de vroege ochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *