Een kort overzicht van de hele route staat hier.
De heenreis, woensdag 7 augustus 2024
Vanmorgen ben ik met de eerste trein uit Dieren vertrokken naar De Panne met een overstap in Roosendaal en Antwerpen Centraal. Ondanks dat ik alleen reis weer genoeg aanspraak gehad onderweg en later op de camping. Een man op station Antwerpen Centraal vroeg of hij mijn fiets mocht fotograferen ivm de ophanging van de tassen laag voor aan de fiets. Hij was van plan om naar Santiago De Compostela te fietsen.
In Antwerpen Centraal stapte een vrouw met haar zoontje met de fietsen in, ze moesten ook naar De Panne en vandaar nog een klein stukje doorfietsen naar het eerste dorp in Frankrijk. Vorig jaar ben ik daar ook langs geweest op weg naar Calais. Ik heb ze in De Panne even geholpen met de fietsen uit de trein halen. Dat kwam mooi uit, want op het station was het erg druk, zodat ik hun even gevraagd heb op mijn tassen te passen, zodat ik daarna mijn fiets nog uit de trein kon halen. Die Belgische treinen die op dit traject rijden hebben een erg hoge instap en het perron ligt hier ook nog eens lager dan op diverse andere stations.
Etappe 12, woensdag 7 augustus 2024, De Panne – Nieuwpoort – Brugge
Om even over 12 uur was ik weer in De Panne en kon ik de terugtocht uit London weer oppakken waar ik vorig jaar was gestopt. Ik zat hier al weer ver genoeg achter het gepasseerde front van vanmorgen en de zon begon al weer uitbundig te schijnen. Vanaf het station ben ik eerst naar de boulevard gefietst en heb deze met een paar onderbrekingen gevolgd tot Nieuwpoort-Bad met een mooie zuidwesten wind in de rug. Onderweg op een bankje langs het strand heb ik mijn maaltijdsalade opgegeten. Dat is ook een traditie geworden, de eerste dag van de trip een maaltijdsalade.
Bij Nieuwpoort-Bad stroomt het riviertje de IJzer in de Noordzee en met een mooie slinger door Nieuwpoort fietste ik over een jaagpad langs een kanaaltje met de toepasselijke naam Kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Aan het einde van dit kanaal kwam ik in het plaatsje Plassendale. Dit kanaal herinner ik mij van de heenweg naar De Panne in 2022, het was toen de laatste dag van de tocht en ook de warmste met temperaturen rond de 30 graden. Gelukkig was de temperatuur vandaag veel aangenamer met voor in de 20 graden. Onderweg langs dit kanaal kun je een eind verderop Oostende zien liggen. Het lijkt erop dat ze de hele Belgische kust hebben volgebouwd met hotels en hoge appartementsgebouwen.
Vanaf Plassendale gaat het eerst over de sluizen naar het volgende jaagpad langs het volgende kanaal met de naam Kanaal Gent-Oostende. Dit jaagpad heb ik gevolgd tot aan Brugge, de plaats van de eerste overnachting. In Brugge ben ik nog even naar het centrum geweest wat zeker de moeite waard is met de mooie oude gebouwen. Het lag ook min of meer op de route naar de camping. Je kunt trouwens beter lopen door het centrum met alle kinderkopjes, want op de fiets wordt je helemaal door elkaar geschut.
De camping is een soort van stadscamping aan de rand van de stad met voornamelijk campers en trekkerstentjes. Op zich een mooie locatie. Mijn buren, gezin met dochter, kwamen uit Duitsland en waren met de Flixbus uit Frankfurt gekomen en fietsen ook naar Amsterdam. Zij doen het iets rustiger aan en staan op ieder plek iets langer dan 1 nacht. Na het eten en het douchen ben ik nog even naar de supermarkt gelopen een kilometer verderop om wat inkopen voor morgen te doen.
Bij de receptie van de camping heb je nog een ruimte waar je TV kunt kijken of gewoon kunt zitten en onderwijl je telefoon kunt opladen. Ik heb er gelijk maar even de highlights van deze dag ingetypt voor het verslag later en de route voor morgen bekeken.
Het was een intensieve dag met het reizen erbij, maar vanmiddag was het genieten en toch weer 62 km gefietst.
Etappe 13, donderdag 8 augustus 2024, Brugge – Vlissingen – Kerkwerve
Vanmorgen heb ik het rustig aangedaan en ben ergens tussen half negen en negen uur vertrokken, fietsend door het mooie Vlaamse land op weg naar Zeeuws Vlaanderen langs het Kanaal-van-Brugge-naar-Sluis. Het weer was prachtig zonovergoten en uitnodigend om nog wat foto’s te schieten onderweg. Bij Sluis ben ik Nederland weer in gefietst en daar heb ik gelijk weer even het nodige proviand ingekocht bij de supermarkt, dezelfde als 2 jaar terug op de heenreis.
Langs de Westerschelde ergens in de duinen heb ik lekker geluncht, voordat ik naar Breskens ging om daar de Westerschelde met de pont over te steken naar Vlissingen. Die oversteek werd wel een dingetje. Op de heenreis kocht ik ter plekke een ticket en kon ik direct de boot op. Toen ik nu aan kwam fietsen werd het een ander verhaal; er stond een hele lange rij. Toch maar eens informeren bij andere lui rondom mij of die al een ticket hadden. Ik had gezien dat je online kon inchecken en dat er nog plaatsen vrij waren met de boot van 12:20, die over 25 minuten vertrekt, dus maar gauw inchecken. Ik was niet de enige, de boot vaart eens per 30 minuten, maar we hadden met het online inchecken vanuit de wachtrij de hele logistiek over de zeik geholpen. In de rij stonden mensen met allerlei inchecktijden die de boot al gemist hadden vanwege de drukte. Dus de procedure werd gewoon inchecken en achter aansluiten het tijdstip op de ticket was niet meer belangrijk, alleen de datum. Lang verhaal, kort verhaal, je kon gewoon anderhalf uur wachten totdat je aan boord kon. Ach, het leverde links en rechts weer leuke gesprekken op. Zoals met de man achter mij die naar mij tocht informeerde. Hij vertelde mij dat hij een vriend heeft die met de fiets in de Flixbus naar Zwitserland gaat en dan weer terug naar zijn huis in België fietst.
Bij aankomst in Vlissingen ben ik gelijk doorgefietst naar Middelburg en hier heb ik eerst nog een halve liter volle Franse kwark met muesli opgegeten, want er stond ’s middag nog wel een kleine 50 km op het programma naar de camping op Schouwen Duiveland.
Het fietsen over de Oosterscheldekering was weer een feestje met de wind in de rug, net als op de heenreis. De volgende overnachting is op Schouwen-Duiveland op een boerderij buiten het dorpje Kerkenwerve voorbij Serooskerke.
De langkampeerders staan er allemaal in nette afgeschermde hofjes, maar de vrije vogels op de fiets of met de camper staan achter op het open grasveld. Vanaf dit veld heb je een prachtig uitzicht naar de horizon in 3 windrichtingen. Omdat hier best wel veel wind staat heb ik de stormlijnen van de tent ook maar vastgezet, je weet maar nooit … Vanavond mijn eerste gevriesdroogde maaltijd gegeten, dat werkt uitstekend.
Verderop stonden 2 Duitse families met hun campers, ’s avonds werd ik nog aangesproken door 1 van hen. Hij was geïnteresseerd naar mijn fietstocht met het motto Amsterdam en London aan elkaar fietsen vanaf huis en weer terug. Eerlijk gezegd het is eigenlijk een soort van primitieve survival tocht, doelbewust opgezocht. Bij aankomst was het weer nog erg zonnig, maar in de avond trok de lucht toch snel dicht en heb ik de zon niet meer gezien. Er staat vannacht en morgen vroeg een regengebied op het programma.
Etappe 14, vrijdag 9 augustus 2024, Kerkwerve – Maassluis – Hoek van Holland – Wassenaar – Zoeterwoude
Gisteravond en vannacht kreeg nog een windig staartje. De lucht trok ’s avonds snel dicht en om half tien viel wat lichte regen, tot zover geen issue, de tandjes waren gepoetst dus ik kon zo de tent in. Alleen na de regen begon de wind flink aan te trekken. Ik was al blij dat ik de tent ook aan de extra lijnen had vastgezet. Mijn plek had namelijk vrij uitzicht zonder obstakels naar het zuiden, westen en noorden. Er kwam ZW 5 opzetten, ik heb het geweten, even was ik bang dat de telescoopstok het had begeven, maar alles veerde weer terug. Dat ging zo de hele nacht door, af en toe kreeg ik het tentdoek op mijn snufferd gedrukt, maar daarna veerde het weer terug. Het leek mij beter om niet naar buiten te gaan. Als er schade is, zien we dat wel bij daglicht, in het ergste geval was het naar huis zonder tent. Al met al niet goed geslapen alleen tussen 2 en 4 continu. Om 5 uur moest ik eruit voor een grote boodschap, de wind beukte vrolijk door op mijn tent. Ik heb gelijk alle haringen gecheckt, maar die zaten allemaal nog goed vast, verder ook geen schade. Ik heb wel respect voor mijn tent gekregen (en de wind). Volgende uitdaging zou worden hoe ga ik die tent op een fatsoenlijke manier afbreken, zodat ik hem nog 2 nachten kan gebruiken. Behalve de wind viel er ook met tussenpozen motregen. Eerst heb ik alles binnen ingepakt. Daarna op een gegeven moment na een schietgebedje naar buiten gegaan met alle 6 tassen en toen een moment afwachten en dan 1 haring en telescoopstok eruit halen, zodat de tent inzakt en dan direct alle tassen erop leggen. Operatie geslaagd (engelbewaarder), om half 8 vertrokken.
De eerste paar honderd meter vanaf de camping was wind tegen met af en toe een vleugje motregen. Eerst maar eens naar Scharendijke, boodschappen doen bij de plaatselijke super. Bij de ingang stonden al wat mensen en toen de deur open gingen vlogen deze naar de broodjes, dus ik er ook gelijk achteraan.
Tot half 11 regelmatig motregen, maar met windkracht 5 in de rug en een tent die het heeft overleefd zat de stemming er goed in. Op de Brouwersdam werd ik compleet gezandstraald met een vleugje motregen. Op de rest van het traject af en toe wat motregen, niet veel maar voldoende om de hoezen over de schoenen te doen.
Eerst maar naar Brielle fietsen en daar kijken hoe we naar Zoeterwoude gaan.
Ik was al mooi op tijd in Brielle en heb er lekker koffie op een terras besteld met appeltaart en later nog een koffie. Inmiddels begon de lucht lichter te worden en heb ik geen regen meer gehad. Ik Brielle heb ik besloten voor de hoofdprijs te gaan: eerst naar Maassluis en daarna naar Hoek van Holland 12 km windkracht 5 schuin tegen. Om in Maassluis te komen moest ik eerst met een pont bij Rozenburg de Nieuwe Waterweg oversteken. De timing was perfect, als 1 van de laatste passagiers reed ik aan boord. Ik had verwacht dat er tijdens de overtocht iemand zou komen om te kunnen betalen, maar dat gebeurde niet. Toen ik dat vroeg aan een andere fietser naast mij begreep ik dat je normaal bij het oprijden van de pont betaalt, maar toen stond er niemand. Toen ik de pont afging stond de pontbaas inderdaad de nieuwe passagiers op te vangen voor de betaling. Ik heb mijn illegale overtocht toen maar opgebiecht en alsnog betaald. Het leverde mij een compliment op voor mijn eerlijkheid 😉.
De 12 km tegenwind naar Hoek van Holland waren best goed te doen. Het was een bekend traject, in 2022 fietste ik dit samen met Margriet in de tegengestelde richting als slot van de Maasroute. Vanaf Hoek van Holland ging het door de duinen met mooie uitzichten op zee naar Scheveningen en vervolgens door naar Wassenaar. Het weer was inmiddels zo ver opgeknapt dat de zon al weer de hoofdpartij speelde en de wind had ik nu volop in de rug. Vanaf Wassenaar verliet ik de Noordzee tijdelijk om via een binnendoor route naar de camping in Zoeterwoude Dorp te gaan. Hier sta ik op een relaxte boerencamping (helemaal beschut).
Ik heb wel leuke buren op de camping. Aan de ene kant een stel rond de 70 met een grote camper waar ik een tijdje mee heb zitten praten en aan de andere kant een stel rond de 50 met een caravan. Ik stond hier dan in het midden met mijn trekkerstent. Vervolgens moest er eten gekookt worden. Met de brander 400 ml aan de kook brengen en deze in een ‘zak’ gevriesdroogd gieten en deze 8 minuten laten staan en je hebt een volwaardige maaltijd. De buurman van de caravan had zich dat zo eens aangezien en vroeg vanwaar deze Spartaanse bedoelingen. Ik vertelde hem dat ik ieder jaar een dag op 5 tot 6 met de fiets erop uitga en lange tochten fiets, waarbij ik alleen maar hoef op te letten dat ik voldoende eet en drink en een slaapplaats heb. Toen vroeg hij mij of ik dan zo’n slecht huwelijk heb of dat mijn werk heel zwaar was. Ik heb hem gerust kunnen stellen met het feit dat ik een heel goed huwelijk heb en dat ik ook leuk werk heb. Ik snap die buurman best wel, want je bent best een bijzonder exemplaar als je dit soort ondernemingen aangaat.
Etappe 15, zaterdag 10 augustus 2024, Zoeterwoude – Haarlem – Amsterdam – Durgerdam
Vandaag knopen we London en Amsterdam aan elkaar, inclusief de retourrit. Omdat er vandaag rond de 80 km op het programma staat kan ik rustig aan doen. Ik ben eerst naar de Jumbo in het dorp gefietst om inkopen te doen voor onderweg. Het gaf het beetje het zaterdaggevoel van thuis; eerst boodschappen doen en daarna koffie drinken. Het huis schoon maken hoefde niet, ik hoefde alleen maar mijn huis af te breken en in te pakken, maar dat is niet zoveel werk als je met de fiets bent. De camperburen vroegen of ik nog zin had in je kopje koffie. Daar zeg ik geen nee tegen. Leuke lui, ik heb ze nog wat tips meegegeven voor een bezoekje aan het oosten van ons land. Het werd uiteindelijk wel wat later toen ik vertrok, maar dat maakt niet uit.
Ik ben eerst naar Katwijk gefietst om de route langs de Noordzee weer op te pakken; de Kustroute, die ik al een paar dagen min of meer volg. In Katwijk hield ik even een korte break. Er kwam een Duitse fietser naar mij toelopen en die wilde weten waar ik heen ging. Zelf kwam hij uit Frankfurt en was via Amsterdam naar de Noordzee gefietst, om via België en Luxemburg weer naar huis te fietsen. Hij had een beetje last van zijn knie vertelde hij door alle tegenwind.
Vanaf Katwijk weer een prachtig traject door het duingebied en geen hinder van auto’s en af en toe mooie vergezichten over zee. In Noordwijk heb ik gepauzeerd op een bankje langs de boulevard en even een praatje gemaakt met de buurman op het volgende bankje. Via Zandvoort ben ik doorgefietst langs de kust tot Haarlem.
Ter hoogte van Haarlem heb ik de Noordzee verlaten en begon het traject naar het oosten. Haarlem was een mooie stad om per fiets te passeren. Daarna stond Amsterdam op het programma en het was zaterdagmiddag. Bij het binnenrijden van de buitenwijken eerst nog maar even wat eten en drinken voordat we ons in het volgende avontuur storten. Dit avontuur bestond eruit om Amsterdam op een drukke zaterdagmiddag te doorkruisen via De Dam. Het verkeer was laaiend druk met allemaal toeristen, wat een gekkenhuis. De meest gevaarlijke fietsers waren degene die niet met de flow meegaan: als iedereen door rood fietst moet je niet stil blijven staan, want dan ben je een gevaar op de weg. Op De Dam was het helemaal druk met allerlei groeperingen en ook een paar mooie oude trams.
Aan de andere kant Amsterdam eindelijk weer uit gefietst, op weg naar de camping die even ten noorden van Durgerdam ligt aan het IJmeer. Durgerdam is een leuk authentiek dorpje wat wat weg heeft van Volendam, maar dan wel kleiner en niet toeristisch. Op de camping, die altijd wel plaats heeft voor trekkers, kon je zelf een plaatsje uitzoeken op een veldje bij het water of op een tweede veldje wat meer van het water af. Ik heb de laatste gekozen, want dan ben je er meer zeker van dat je ’s avonds eerder kunt slapen. De camping is verder goed geschikt als laatste overnachting plaats op weg naar Dieren.
Na een mooie zonnige dag was er ’s avonds weer wat meer bewolking en ook meer wind, niet zoveel als in Zeeland, maar toch de tent maar goed vastzetten. ’s Avonds bij het beetje afwas kwam ik aan de praat met een vrouw die een eindje verderop in een tent stond. Ze kwam uit Brabant en was bezig met een lange afstandstocht te lopen naar Hoorn bij Enkhuizen. Altijd leuk om weer even gesprekjes te voeren met mensen die ook onderweg zijn, lopend dan wel fietsend.
Etappe 16, zondag 11 augustus 2024, Durgerdam – Almere – Putten – Beekbergen – Dieren
De laatste etappe vandaag. Toen ik vanmorgen vroeg opstond was het een beetje mistig, omdat het vannacht helder was kon het flink afkoelen en met het water in de buurt heb je dan zo een mooie ochtendmist. Ik was niet de enige vroege vogel, de Brabantse langeafstandloopster, waar ik gisteren bij het afwassen mee aan de praat raakte, was nog eerder en kwam nog even langs om gedag te zeggen.
Bij het verlaten van de camping moest ik eerst weer door het mooie dorp Durgerdam en daarna naar de oostelijke buitendelen van Amsterdam. De route naar Muiderberg was een andere variant dan op de heenweg in 2022. Nu ging het door een mooi buitengebied langs de dijk. In Almere heb ik eerst een supermarkt opgezocht om voor de laatste maal proviand in te slaan. In de haven heb je genoeg gelegenheid om te zitten en het tweede ontbijt op te eten voordat we verder fietsen.
Wat moet je er verder over schrijven, door de Flevopolder ging het strak langs het Gooimeer. Ter hoogte van Bunschoten-Spakenburg in een soort van buitensport gelegenheid was ook wat horeca die net over ging. Een mooie gelegenheid om op de laatste dag nog een keer koffie met appelgebak te bestellen.
Prima weer vandaag met overwegend zon, lekker fietsen en onderweg nog wat foto’s maken, zo ging het slot zo ongeveer verder. De laatste kilometers langs het Apeldoorns Kanaal kreeg ik gezelschap van Margriet, zij was mij tegemoet komen fietsen!
Het fietsavontuur zit er weer op dit jaar en ook het doel van de hele tocht: Amsterdam en London aan elkaar vast fietsen, vanaf Dieren en weer terug.