Zuid Groenland 2017

Groenland is een onbekend vakantieland en mensen zijn dan ook verrast om te horen dat je op vakantie gaat naar het zuiden van Groenland. Waarom in vredesnaam gaan wij dan naar het zuiden van Groenland?

Voorjaar 2017 vierden Margriet en ik dat we 30 geleden getrouwd waren. Verleden jaar vroeg onze zoon Stefan wat zouden jullie nu echt eens willen zien. Margriet zei IJsland en ik vroeg: “Wat vind je van Groenland?” Maar daar ligt toch alleen maar ijs zei ze. Dat klopt voor 80%.

Nu had ik ergens midden jaren 80 al eens een boek over Groenland gelezen en in die tijd had ik nog geen bucketlist, maar anders had Groenland er zeker op gestaan. Dus dat was ergens in mijn onbewuste blijven hangen. Toen Margriet Groenland zag was ze verkocht. Het volgende idee was om IJsland en Groenland te combineren, maar met het idee dat ons hoofd na het bezoek van één van beide landen helemaal vol zou zitten hebben we toen voor Groenland gekozen.

Margriet had via internet bij een aantal reisbureaus al de nodige informatie verzameld en op gegeven moment zijn we verder gegaan met reisbureau IJsland Tours in Utrecht, zij organiseren naast IJsland ook vakanties naar onder andere Groenland en Spitsbergen. Ter plekke wordt gebruik gemaakt van ervaren gidsen. Op gegeven moment zijn we in november 2016 een keer naar IJsland Tours in Utrecht geweest om onze wensen en de mogelijkheden door te nemen. Dit heeft geresulteerd in een reisavontuur wat wij nooit meer zullen vergeten.

Zuid Groenland is een mooie mix van natuur en historie en het staat toeristisch gezien nog in de kinderschoenen. Aan de ene kant is Groenland een ontwikkeld land, aan de andere kant zijn veel zaken die op het vaste land van Europa heel normaal zijn hier totaal anders, bijvoorbeeld het reizen van de ene plaats naar de andere. Dit alles bij elkaar maakt zo’n reis extra bijzonder.

Groenland? Maar daar ligt toch alleen maar ijs?