Weer en Klimaat

4 juli 2017 – Op het moment dat we uit het vliegtuig stappen bij aankomst op de luchthaven van Narsarsuaq lopen we naar het aankomstruimte en zie ik de meteo opstelling van het weerstation op het vliegveld staan. Om een idee te krijgen van de wisselingen in het weer ter plekke hebben we thuis in de maanden vooraf aan onze komst regelmatig de waarnemingen van Narsarsuaq, Narsaq en Qaqortoq gevolgd. Dan is het toch bijzonder als je tijdens je eerste voetstappen op Groenland een punt passeert die we met een app op de smartphone al maanden lang gevolgd hebben.

8 juli – Na het bezoek aan de Viking ruïne Hvalsey Church varen we met de boot door naar een soort van proefboerderij. Hier wordt geëxperimenteerd met het verbouwen van allerlei gewassen op kleine schaal. Onderweg vertelt Nicolaj dat we langs een ladder 2 meter omhoog moeten klimmen om de boot uit te komen, omdat het eb is. Hij wil weten of dit een probleem is voor Margriet. Laten we het maar even afwachten antwoord ik. Ik denk bij mijzelf uit de boot moet wel lukken, het eventuele probleem van de terug de boot in is voor later, uiteindelijk wordt het toch weer vloed 😉

Op de boerderij worden onder andere de volgende gewassen verbouwd: tomaten, peultjes, sla, andijvie, bieslook, peterselie, bietjes, wortelen, aardappelen, rabarber en ik ben vast nog wat vergeten. Ook lopen er nog een aantal koeien rond voor het vlees. Onderwijl worden we gezelschap gehouden door 3 honden, die iedere keer een steen voor onze voeten leggen, die wij dan weg moeten schoppen.

Tot nu toe beleeft men hier een koude aanloop naar de zomer voor Groenlandse begrippen. In tegenstelling tot West-Europa waar mei en juni juist erg warm waren. Vergeleken met normaal liggen er hoger in de bergen meer sneeuwresten dan andere jaren. Waarschijnlijk lag West-Europa juist onder een rug van de straalstroom met warm weer en zat Groenland juist onder het aangrenzende dal van de straalstroom met te koud weer.

Als we alles hebben gezien is het tijd om terug te varen naar Qaqortoq, Margriet wordt keurig netjes de ladder aan de kade afgeholpen en we varen weer terug.