IJsbergen en Gletsjers

10 juli – Er staat deze ochtend een grootse excursie op het programma, we gaan met de boot een ijsfjord invaren. De gletsjer Qooqquo Sermia deponeert iedere dag tonnen ijs rechtstreeks in het fjord Qooqqut en dat gaan we vandaag eens bekijken. Tot nu toe hebben we al het nodige aan ijs voorbij zien drijven, maar we waren nog nooit een ijsfjord ingevaren.

We vertrekken in de haven van Narsarsuaq en varen eerst weer een stukje in zuidelijke richting. Op zich zie je hier ook al het nodige ijs wat het ijsfjord uitkomt op weg naar zee. Een poosje steekt de boot het ijsfjord in. Je vaart een wereld in waar je geen menselijke activiteit ziet; ijsbergen op het water en kale rotswanden van het fjord. En dan te bedenken dat van een ijsberg, zolang hij drijft, ongeveer 10% boven water uitsteekt en 90% zich onder de waterspiegel bevindt. Ik denk terug aan de wet van Archimedes tijdens de natuurkundelessen op de middelbare school, daar was iets mee.

Het aantal ijsbergen en los drijvend ijs neemt toe, de schipper moet er tussendoor laveren en af en toe bonkt er een schots tegen de romp. Je moet wel uit de buurt van de grotere exemplaren blijven, want op een Titanic 2.0 zit ik niet te wachten, we hebben namelijk voor morgen ook nog een excursie op het programma staan.

Op gegeven moment legt de schipper de boot stil en stopt de motor. Het is helemaal stil, toch niet helemaal, je hoor het ijs knisperen als je goed luistert. Luchtbelletjes, die misschien we een paar duizend jaar hebben opgesloten gezeten, worden eindelijk vrij gelaten. Ik was zo druk met het maken van foto’s dat mij ontgaan was wat de schipper met dat schepnet deed, toen hij het weer op het dak vastmaakte. Even later begreep ik het. Aan boord was een klein koelkastje, waaruit hij een fles Martini haalde, vervolgens gaf hij ons allemaal een glas Martini on the Rocks.

De gids vroeg ons hoe ver we dachten dat de gletsjer weg lag, ik gokte op 5 km, het was 17 km, je bent hier alle gevoel voor afstand kwijt. Ook vroeg hij of we wisten hoe diep het was op de plek van de boot, ik gokte 50 meter, het was 600 meter!

Om zo stil te liggen in het ijsfjord maakte grote indruk en je voelt je heel klein worden.