Hotelaccommodatie

Afhankelijk van de plaats waar je verblijft verschilt de hotelaccommodatie enorm. Verwende mensen die niet kunnen schakelen kunnen maar beter niet naar Groenland gaan zullen we maar zeggen. Wij hebben juist de grote verscheidenheid in hotelaccommodatie kunnen waarderen. En eerlijk is eerlijk in iedere plaats zaten we in het beste hotel wat er was 😉

Narsaq

In Narsaq overnachten we in een soort van familiehotel wat werd gerund door een erg vriendelijke Inuit familie. Toen we hier aankwamen op 4 juli moesten we nog een beetje aan het Groenlandse weer wennen en hebben we eerst de verwarming maar open gedraaid. Per slot van rekening was het de afgelopen 2 jaar in Nederland met Kerst warmer.

’s Avonds hebben we ook in het hotel gegeten, ze hebben in die zin geen apart restaurant maar je kon er wel fatsoenlijk eten bestellen. Alle tafeltjes in de ruimte waren alleen bezet, er was een groep 60-plussers uit Duitsland, maar dat is geen probleem, we konden gewoon bij een ander tafeltje aanschuiven. Margriet begon de vermoeidheid inmiddels aardig te voelen en viel nog net niet in slaap tijdens het eten, maar wat wil je ook, we waren al 22 uur achtereen wakker.

Qaqortoq

Qaqortoq (in het Deens Julianehåb) is de grootste stad in het zuiden van Groenland en de vierde grootste plaats in het land, het heeft ongeveer 3500 inwoners. Hier kwamen we dan ook in een 4 sterrenhotel terecht met een kamer op het zuiden met uitzicht over de haven en het fjord. Hier verbleven we van 6-9 juli.

De hotelaccommodatie herinnerde mij aan de hotels die ik vroeger voor mijn werk wel heb bezocht. Vooral voor Margriet was dit een grote verrassing, zo groot zelfs dat ze in de douchecabine nog niet alle features had ontdekt. In het restaurant kregen we het welkoms diner van Arctic Adventures, de organisatie waar IJsland Tours mee samenwerkt in Groenland. We mogen wel zeggen dat de reindeer steak zeer goed heeft gesmaakt.

Narsarsuaq

Ons laatste verblijf in Groenland was in Narsarsuaq. Eigenlijk kun je dit geen echte plaats noemen. Het is een voormalige militaire basis van de Amerikanen. Het was een mooie tussenstop tussen Amerika en Europa. Alles op deze plaats herinnert nog aan deze historie. Op het gehele terrein staan gebouwen welke allemaal in de periode 1941 zijn gebouwd. Het hotel bestond eigenlijk uit 2 verbouwde militaire complexen met daartussen een in 1985 gebouwd hotelreceptie met cafetaria en restaurant. Het restaurant is trouwens wel van hoog niveau en kon zich best met Qaqortoq meten.

Toen we met de boot naar Narsarsuaq gingen waarschuwde onze gids al voor de hotelaccommodatie, omdat we net ons 4 sterrenhotel hadden verlaten: “Don’t have too high expectations”. Nu zijn wij na een paar kampeervakanties in Hongarije en Slowakije wel wat gewend, dus dat de douchekop naar beneden komt zetten omdat er die dag veel zwaartekracht stond verbaasde ons niet. De kraan bij de wastafel draaide ook precies andersom dan je zou verwachten 😉 en de kamerdeur klemde bij vochtig weer, het voordeel hiervan was dat de kamerdeur nu ook de functie van hygrometer had. Maar voor de rest was het een prima kamer, we hebben er prima geslapen, en zoals gezegd, het restaurant was toppie.

De volgende ochtend kwamen we de groep Duitsers die bij ons in Narsaq in het hotel zaten ook weer tegen. Ze waren juist aan het uitchecken, waarschijnlijk omdat ze ons weer tegen kwamen ;-).