De koek is op

11 juli – Aan alles komt een einde, helaas ook aan dit prachtige avontuur. Omdat we vanmiddag om 13:20 op het vliegveld van Narsarsuaq moeten zijn hebben we deze ochtend nog mooi kunnen gebruiken om met de boot naar Qassiarsuk te kunnen gaan voor een excursie. We hebben al uitgecheckt in het hotel en onze bagage wordt zolang gestald in het Blue Ice Cafe.

Na afloop van de excursie gaan we met onze gids Nikolaj naar het hostel in Qassiarsuk, met een bakkie koffie spelen we daar nog een spelletje en ik koop er nog een mooi souvenir; een knalgele muts met Groenland erop, dan ben ik in de wintermaanden goed zichtbaar met de fiets op de weg.

Rond het middaguur varen we weer terug naar Narsarsuaq, Nikolaj gaat nog met ons mee naar de luchthaven, we checken onze bagage in en drinken en praten nog wat na met Nikolaj in de vertrekhal. Natuurlijk komen we ook onze olijke Groenlander van Disko Line weer tegen. Het was dan ook vreemd om afscheid te nemen van Nikolaj. Bij alle excursies was hij onze trouwe gids en heeft ons veel verteld over de historie, de natuur maar ook hoe het is om hier vast te wonen. Wij zijn onder de indruk hoe die Groenlanders hier wonen en leven.

Het vliegtuig vertrekt om 15:20 en het wordt weer een reis van bijna 5 uur, waarna we ook de klok weer 4 uur vooruit moeten zetten. Het loopt tegen middernacht als we in Kopenhagen aan komen. We moeten onze bagage ophalen van een lopende band waar ook de bagage aankwam van een vlucht uit Mallorca. Je kon precies zien wie waar vandaan kwam, de ene groep in lange broeken en een jas, de andere groep in korte broeken en t-shirts.

We hebben een overnachting geregeld in een bed en breakfast hotel op 15 minuten lopen vanaf de luchthaven. De grootste uitdaging is om met je duffe kop als voetganger de E20 van Kopenhagen naar Malmo over te steken. Gelukkig hadden we dat thuis vooraf bedacht en de route uitgezocht met Google streetview en deze route in de GPS gestopt. Het hotel in komen was de volgende uitdaging, want er is geen receptie, je hebt alleen een code om alle deuren te openen. Het vinden van de juiste ingang was even een uitdaging, maar misschien kwam dat ook wel doordat we zwaar onder invloed waren van alle Groenlandse vakantie indrukken. Het was trouwens wel warm binnen in dat hotel, of kwam dat ook door Groenland?

12 juli – Na het ontbijt trekken wij onze wandelschoenen weer aan en lopende wij met onze koffers op wieltjes naar de luchthaven; ik moet opeens aan Airbnb denken. We leggen weer ons hele parcours af op het vliegveld, we komen zonder slag of stoot door de security en het wachten kan weer beginnen voor slechts een uurtje vliegen.

Op Schiphol worden we snel opgepikt om naar de auto-opslag te gaan waarna ons het laatste stukje rest om naar huis te rijden. In de dagen erna hebben we deze website in elkaar geknutseld, de foto’s uitgezocht en een mooie fotocollage laten inlijsten die nu in onze woonkamer hangt.

Wat moeten we er verder nog over vertellen. Ja, één ding, heel veel dank aan IJsland Tours en onze Deense gidsen Nikolaj en Amalie in Groenland !!!